Future Leaders Underprivileged Children’s Centre (UCC)

Het Future Leaders Underprivileged Children’s Centre (UCC) biedt hulpbehoevende Ghanese kinderen met een achtergrond van armoede en ellende de kans om hun ware talenten en passies te ontplooien in hun leven.

Van mangoboom tot schoolgebouw

Het UCC is in 1998 opgericht door de Ghanees Billa Mahmud in Labadi, één van de armste wijken van de hoofdstad Accra. De eerste jaren gaf Billa kansarme kinderen uit de wijk les vanonder een kleine mangoboom, omdat hij geen financiële middelen had voor de huur van een klaslokaal. Door de enorme toestroom van kinderen moest hij in 2001 verhuizen naar een grotere mangoboom in La-Apapa. Onder deze grote boom heeft Billa vervolgens nog 5 jaar tientallen kinderen onderwijs gegeven. Daarnaast bood hij thuis onderdak aan straatkinderen. Door Billa’s onvermoeibare inzet kon hij in 2006 zelfs 50 kinderen naar een overheidsschool doorsturen.

In datzelfde jaar kon het UCC zijn intrek nemen in een nabijgelegen woning. Dagelijks kwamen hier bijna 100 kinderen uit Labadi om les te krijgen. Op deze plek heeft het UCC ruim 2 jaar volop gedraaid totdat Billa eind 2008 kon verhuizen naar een groter huis in Labadi. Hierdoor konden de kinderen les krijgen in 4 aparte klaslokalen in het compound. Tevens kwam er nu meer ruimte beschikbaar om weeskinderen dag en nacht op te vangen.

Vanuit dit laatste pand in Labadi is het UCC in het voorjaar van 2010 verhuisd naar het nabijgelegen vissersdorp Teshie (Accra). Het centrum heeft inmiddels 9 klaslokalen waar zowel kinderen uit Labadi als Teshie (gratis) onderwijs krijgen.

Future Leaders UCC biedt kans op scholing

Het UCC zet zich sinds 1998 in voor kansarme kinderen die, ondanks vele tegenslagen, keihard blijven vechten om hun dromen waar te maken: naar school gaan en een goede baan krijgen!

De kinderen komen via verschillende wegen terecht bij het UCC terecht. Billa bezoekt regelmatig de ‘hotspots’ waar veel straatkinderen elkaar treffen. Op die manier probeert hij erachter te komen waarom deze kinderen niet naar school gaan en waarom ze op straat leven. Omdat het UCC inmiddels erg bekend is in Labadi en Teshie, komen families vaak zelf kinderen aanmelden voor school.

Maar wat vooral belangrijk is, is dat veel buurtkinderen uit eigen beweging naar het opvangcentrum komen. Ze willen graag meer weten over de sport- en muziekactiviteiten die het UCC voor kansarme kinderen organiseert. Het UCC zet namelijk sport en muziek in als middel om jonge kinderen de kracht te geven om hun (vaak) hopeloze situaties te overwinnen en een opleiding te gaan doen, zodat hun levens kunnen veranderen!

De meeste kinderen die naar het UCC komen, zijn nog nooit eerder naar school geweest. Daarom krijgen zij veel individuele hulp bij het aanleren van de Engelse taal, lezen en rekenen. Wanneer de kinderen eenmaal zover zijn dat ze naar een reguliere basisschool kunnen doorstromen, helpt het UCC hen verder. Tevens blijven de vrijwilligers deze kinderen alle benodigde steun en zorg verlenen, zodat ze kunnen groeien binnen hun nieuwe omgeving.
De kinderen die al via het UCC naar de basisschool gaan, blijven altijd welkom voor verdere ondersteuning, zoals bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. Deze aandacht is noodzakelijk, zodat de kinderen niet vroegtijdig uitvallen en regelmatig naar school blijven gaan.

De specifieke doelen van het UCC zijn:
– Wanneer er voldoende financiele middelen zijn, kansarme kinderen naar overheidsscholen sturen.                                     – Het bieden van gratis onderwijs aan kansarme kinderen.                                                                                                       – Zorgdragen voor een veilige en stimulerende leefomgeving.                                                                                                   – Zorgdragen voor een warme maaltijd op schooldagen.                                                                                                           – Het motiveren van kinderen door hen deel te laten nemen aan sportactiviteiten.

Meer informatie over het Future Leaders UCC kan je lezen op  http://www.futureleaders-ucc.org

Je kan ons ook liken op Facebook: https://www.facebook.com/Stichting-Akosua  en https://www.facebook.com/FutureLeadersUCC