Estelle Backus – voorzitter

Mijn naam is Estelle Backus. Na jaren het idee gehad te hebben om “eens” wat langer naar het buitenland te gaan, heb ik in oktober 2007 de stoute schoenen aangetrokken: ik ben alleen voor twee maanden naar Ghana vertrokken.

In het plattelandsdorpje Klikor (Volta Regio) heb ik bij The Friends Orphanage en The El-Shaddai Schoolcomplex gewerkt. Toen ik daar aankwam, hadden de weeskinderen amper kleren aan en sliepen ze op de harde, betonnen grond of gewoon in het zand. Er was voor hen helemaal geen rieten mat of laken als ondergrond. Mede met financiële ondersteuning vanuit mijn naaste omgeving heb ik voor alle weeskinderen stapelbedden kunnen laten maken gedurende mijn verblijf in Ghana. Dat betekende natuurlijk ontzettend veel voor de kinderen, eindelijk een bed om in te slapen! Daarnaast had ik vanuit Nederland vooral kleding en speelgoed meegenomen. Dat zorgde voor blije gezichten. Maar niet alleen deze spullen, vooral de aandacht die ik ze kon geven, zorgde voor veel plezier bij de weeskinderen. Het samen zingen, dansen, spelen en kleuren is voor mij ook een onvergetelijke ervaring!

De ogen sluiten, nu ik weer terug ben in het luxe leventje in Nederland, kan dan ook niet meer. Deze niet altijd gemakkelijke, maar wel zeer bijzondere tijd in mijn leven zal ik nooit vergeten. Vandaar dat ik in 2008 bestuurslid ben geworden van Stichting Akosua om me zo vanuit Nederland in te zetten voor deze en andere kansarme kinderen in Ghana. We kunnen iedere hulp, klein en groot, gebruiken. Help jij ons mee?

Inmiddels jaren en vele reizen naar Ghana verder heb ik samen met mijn Ghanese man Felix een zoontje Kevin (2012). In 2008 heb ik kennisgemaakt met Future Leaders UCC en vervolgens heb ik hier gedurende de jaren die volgden vele malen vrijwilligerswerk verricht. Ik heb goede banden opgebouwd met de oprichter van dit UCC (wijlen Billa Mahmud), zijn weduwe Phyllis, de staf, sponsorkinderen en UCC studenten. In 2017 ben ik voorzitter geworden van Stichting Akosua.  En de Ghanese cultuur…. die blijft me nog regelmatig verbazen!

Felix Lawer Asafo – penningmeester

My name is Felix Lawer Asafo, born on the 25/12/1981 in Ghana. I speak English, 3 Ghanaian local languages and a little bit of Dutch. I have been working as a logistics manager where I took charge of the whole shipment process from container pickup, documentations and seeing to the fact that completed documents gets to clients right on time to avoid over stay of containers in European/American port since any delays will affect planning of their respective productions. In 2014 I took an opportunity to register my own freight forwarding/logistics company in Ghana.

I have decided to be a trustee of the foundation because, some few weeks before the founder (Billa) of
Futures Leaders passed away, I visited him to collect letters written by sponsor kids to their sponsors in the Netherlands and in the process, I had brief but detail discussions with him and I was really touched with his plans for the whole project. So having still some of his ideas and plans at heart, as a local and with my little experience in the Netherlands, being a trustee, I will be able to be in between to explain to both reps of both countries, since the differences in culture for both countries are very huge. I hope to play a very vital role as a trustee to this foundation to bring the objective or goals to realization.

Annique Lemaire- Jonker – bestuurslid

“De passie en fantasie van de één kan de werkelijkheid van de ander veranderen.”

Mijn naam is Annique Lemaire-Jonker. Ik ben gehuwd en moeder van 2 zonen: Sander (2004) en Maarten (2007). Bovendien ben ik de dochter van Truus Lemaire, voormalig bestuurslid. Wij sponsoren een jongen via Stichting Akosua: Kwame Owusu. Eind 2008 heeft mijn oudste zoon een schoenendoos gevuld met speelgoed en andere spulletjes van hemzelf voor ons sponsorkind Kwame. Kwame was er ongelooflijk blij mee.

Ik heb altijd geroepen iets voor een goed doel met betrekking tot kinderen te willen doen. Na eerst vanaf de zijlijn de stichting gesteund te hebben is het nu tijd een actieve bijdrage te leveren aan de stichting. Ik weet uit
eerste hand dat alle gelden en goederen rechtstreeks ten goede komen aan de kinderen waarvoor we het allemaal doen; Dat maakt de Stichting bijzonder.

Tot slot wil ik iedereen aanraden en uitnodigen om, net als wij, een kind
te sponsoren. Het geeft veel voldoening zo concreet iets voor een kind te
kunnen betekenen dat het nodig heeft. Bovendien zijn er mogelijkheden om met het sponsorkind te communiceren.

Marleen Thijssen – bestuurslid

Mijn naam is Marleen Thijssen en ik woon in Sittard. Ik ben geboren op 26-12-1965 en moeder van twee zonen: Ruben (1997) en Daan (1999).

Al tientallen jaren probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een wereld waarin ‘de beter bedeelden de minder bedeelden’ helpen door structureel allerlei organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking financieel te steunen. Nu vond ik het tijd om mij aan te sluiten bij een kleinschalige organisatie, waardoor ik mij nauwer betrokken voel bij de mensen (c.q. kinderen) die gesteund worden. Enthousiast geworden door Nieuwsbrief 1-2017 van Stichting Akosua en de oproep voor een nieuw bestuurslid besloot ik mij aan te melden.

Deze stap ligt voor mijn gevoel ook in het verlengde van  de omwenteling die ik op gebied van betaald werk heb gedaan: na ca. 25 jaar gewerkt te hebben op financieel administratief gebied, geef ik nu, na een omscholing, Nederlandse les aan mensen van buitenlandse afkomst, waaronder veel vluchtelingen. Door mijn werk heb ik dagelijks te maken met mensen van het Afrikaanse continent, vrijwel altijd tot mijn genoegen.

Het is mijn wens om in de toekomst ook een steentje bij te dragen door een poosje vrijwilligerswerk te gaan doen in Ghana.